3 februari 2010

Teveel. Muziek. Sites. (1)

Eind vorig jaar mailden zanger Remy 'Lil Bucket' Britsemmer en producer Josh 'Bone 40' Boon mij. Beiden bezoeken regelmatig EHPO (en vooruit, stiekem ook wat andere sites) om op de hoogte te blijven van relevante internet-tools en -services voor artiesten en muzikanten. Hoewel ze allebei wel wat dingen hebben gedaan, zijn ze als groep nog onbekend. Nu staan ze op het punt hun eigen (ik citeer) 'soul/dub/hiphop-ding' uit te brengen onder de naam Fuel Box. De eerste logische stappen (Wordpress site, MySpace, Hyves en een nog vrij leeg Twitter-account) zijn gezet. Maar met welke van de overige 8.923.475 platforms moeten ze aan de slag, opnieuw die verrekte MP3's uploaden, vrienden uitnodigen etc.? Remy en Josh zeggen het eerlijk: "We zijn het overzicht een beetje kwijt!" Ik kan me daar iets bij voorstellen, heren.

Josh zat echter niet bij de pakken neer en stelde voor zélf op zoek te gaan naar een antwoord. Zijn speurtocht heeft al met al ruim een maand geduurd (applaus!) en de resultaten deelt hij deze week op EHPO (hulde!). Hij achterhaalde de kosten, bekeek, probeerde en beoordeelde applicaties en platforms in verschillende categorieën:
  • Beheer van artiesteninformatie (data)
  • Organisatie
  • Promotie-tools en -widgets
  • Muziek/MP3's verspreiden
  • Players en radio
  • Video
  • Boekingen & optredens
  • Add-ons voor Wordpress
  • Twitter-tools
Eerder deed John Coffey in hun EHPO-serie iets vergelijkbaars. Josh' serie is een stuk uitgebreider. Feedback, aanvullingen en kritiek zijn meer dan welkom; plaats ze in de reacties. Het woord is aan Josh:
  • Beheer artiesteninformatie (data)
OK, first off: Bandmetrics. Deze site houdt precies bij hoe je het doet op verschillende social media en platforms (o.a. MySpace, Facebook, Last.fm en PureVolume). Je kunt statistieken vergelijken, ziet in 1 oogopslag waar het goed of slecht gaat, om daarna met die info je strategie bij te stellen. Jammer voor ons ‘ollanders dat Hyves en voor de Belgen Netlog niet worden meegenomen. Bandmetrics houdt wel radioplays bij. Hiervoor verzamelen ze wereldwijd data van zo’n 3.500 stations. Voor beginnende acts is dit niet zo interessant; hun airplay is miniem en regionale/college radiostations worden waarschijnlijk niet eens meegeteld. Bandmetrics geeft aan in de toekomst meer specifieke opties hiervoor in te bouwen. Kosten: geen.

Rock Dex lijkt op het eerste gezicht een beetje hetzelfde te bieden als Bandmetrics: veel statistieken over aantal fans, de buzz die je genereert via social media, opgevraagde streams op verschillende sites, maar geen radioplay-gegevens. Leuk speledingetje is hun rockmeter: binnen een paar seconden zie je de verschillende scores voor jouw gebruik van social media, widgets, sites en tools. Ook kun je je muziek of band vergelijken met andere artiesten op hun 'rock'-ranking. Onze band Fuel Box staat op dit moment praktisch op 0; leuk om over een paar maanden te kijken of we iets verder zijn gekomen. Kosten voor een basisaccount: geen.

Mocht je eenvoud willen, kijk dan eens bij The Next Big Sound. Weinig poespas, gewoon een overzicht van de online ontwikkeling van je band. Je ontvangt wekelijks, dagelijks of 7 keer per maand de compacte statistieken in je mailbox. Maak een account aan en voer je profielen in. Klaar. Kosten: geen. [Ik ontvang wekelijks een Kyteman-overzicht (zie onder), maar door het ontbreken van referenties en context vind ik de cijfers weinig zeggend. Ook weet ik niet hoe en hoe precies er gemeten wordt. Kortom, de waarde is voor mij beperkt, red.]

Al je (social media) sites in één klap updaten met de laatste tourinfo kan met ArtistData. Scheelt een hoop inloggen en klikken. Verder nog een leuke show-widget die je op je site(s) kunt plaatsen. Kosten basisaccount: geen. [Deze applicatie gebruikten we in 2009 met veel plezier voor de Kyteman-tourdata, red.]

Niet puur voor muzikanten, maar erg handig: Ping.FM. Net als met ArtistData heb je hiermee de mogelijkheid om meerdere platforms overzichtelijk bij te houden (niet slechts tourdata). Je kunt bij Ping.FM geen RSS inladen, maar door een account op Twitterfeed aan te maken link je RSS aan Twitter. Twitterfeed kun je wél aan Ping.FM koppelen, waarna de feed van bijv. je Wordpress-site automatisch Facebook update. Handig! Kosten: geen. [Twitterfeed gebruik ik ook voor dit blog om nieuwe posts automatisch op Twitter aan te kondigen. Met Selective Twitter plaats ik de links via Twitter weer door op mijn Facebook. Scheelt veel tijd en is super voor je bereikcijfers, red.]

  • Organisatie
Musicarsenal.com laat je online tours & optredens regelen, lijstjes maken, projecten plannen en schema’s uitwerken. Ze beweren je ook in contact te kunnen brengen met belangrijke mensen in de industrie en bieden tools om de communicatie met deze mensen te vergemakkelijken. Zo kun je nieuwe plekken en mensen vinden om je muziek te promoten. Als je het een beetje goed wil gebruiken moet je wel dokken.

Niet iedereen gelooft in internet: Indie Band Manager biedt een ouderwets programmaatje waarmee je het regelen en onderhouden van al je muziekzaken op je PC laat draaien. De toekomst ligt in de cloud (waardoor je altijd en overal kunt inloggen en updaten), dus dit is wat ons betreft een dikke min van dit programma. Komt nog bij dat de Pro-versie flink prijzig is. Als iemand ervaring met dit programma heeft en wél positief gestemd is, horen we het graag.

Bandcentral kan al het bovenstaande. Op dit platform kun je je gigs bijhouden, tours opzetten, fans volgen, oefenensessies met de band plannen, opnames en financiën regelen. Erg bruikbaar voor bands met veel leden, me dunkt. Andere tools zijn een o.a. een forum/messageboard en een gezamenlijke kalender/agenda. Lekker interactief zijn de verschillende SMS- en e-mail alerts. Daar moet je overigens wel een Pro-account voor hebben; per SMS betaal je dan 8 pence. Bandcentral heeft ook een Fan Collector Widget. Kun je aanpassen en overal plaatsen. Kosten voor een basisaccount: geen. Een Pro-account kost €5.60 per maand. [Voor mijn werkzaamheden aan de HKU gebruikten we vorig jaar het vergelijkbare Basecamp, ik meen van dezelfde makers. Ideaal!, red.]

Vanmiddag toont Josh zijn bevindingen met een uitgebreide lijst promotie-tools en -widgets.

7 opmerkingen:

Michiel Peeters zei

dit is nog 'ns hendig! dank beide!

Unknown zei

En geloof me: het wordt nog beter vandaag en morgen!

Spock zei

Een aardige om hierin mee te nemen is ook reverbnation.com

Daar zit een boel van deze tools in geintegreerd.

Lykle zei

Bandcamp lijkt inderdaad erg op Basecamp, maar is geen product van 37Signals. Dat maakt voor de gebruiker uiteindelijk natuurlijk niet uit ;-)

Unknown zei

Je bent ons voor, Spock. Over ReverbNation hebben we het straks uitgebreid!

Unknown zei

Ha, grappig dat we het hier gisteren nog over hadden. Heel handig voor m'n research en toepassing!

Bas Aaftink zei

Mooie, handige post. Ben benieuwd naar de volgende.